خواص ماهی و میگو و اثرات امگا 3
پیشگفتار
پیشرفت انسان مرهون بهره گیری از نیروی تعقل و اندیشه اوست و اندیشه خلاق و كارآمد نیز در بدنی سالم و با نشاط تجلی مییابد. بر این اساس نقش تغذیه در زندگی انسان از دوران جنینی تا كهنسالی حائز اهمیت بسیار است.
تنظیم الگوی تغذیهای جدید در خانواده كه صرفنظر از سازگاری با ذائقه فرد، بر ضرورت تأمین نیازمندی بدن به انواع ویتامین، پروتئین، فسفر و ... متكی باشد، خواهد توانست افراد را از بزرگترین ودیعه الهی كه همانا «سلامتی» است، برخوردار نماید.
متأسفانه مصرف مستمر آبزیان، علیرغم خواص تغذیهای اثبات شده آنها در تأمین سلامت بدن و نقش پیشگیرانهای كه در ابتلا به انواع بیماریها دارند، هنوز در عادت غذایی اغلب خانوادهها نگنجیده وسفره ایرانی جایگاه ثابت و معینی را به خوراك دریایی اختصاص نداده است.
فهرست مطالب
تاریخچه .......................................................................... 1
مقدمه .............................................................................. 3
بیماریهای قلبی و عروقی .............................................. 8
سرطان ........................................................................... 25
میگرن ............................................................................. 45
بیماریهای التهابی............................................................. 49
میگو................................................................................. 50
منابع ............................................................................... 55
تاریخچه :
بشر از دیرباز از ماهی به عنوان یك ماده غذایی استفاده كرده است. تصاویر و اشكال در غارها و دیوارههای معابر محل زندگی نشان دهنده قدمت چند هزار ساله استفاده از آن است، بشر حتی به صورت خام نیز آن را تجربه كرده است، البته پس از پختن به طعم بهتر آن پی برده و از آن پس در برنامه غذایی خود به عنوان یك غذای خوشمزه به طور مكرر استفاده كرده است.
البته طبیعی است كه در مردمان ساحلی كه در سواحل رودخانهها، دریاها و اقیانوسها میزیستند مصرف ماهی بیشتر بوده است ولی با پیشرفت بشر و گسترش فرهنگها و تمدنها، به دیگر جوامع نیز راه یافت و با كشف علوم جدید پی به ارزشهای غذایی آن برد. به گفته متخصصین علوم تغذیه، ماهی ماده غذایی مفیدی است كه به علت داشتن ارزش غذایی و تغذیهای بالا، غذایی كامل محسوب میشود.
ماهی از منابع بسیار خوب پروتئین است. چربی موجود در ماهی از نوع به خصوصی است كه در حفظ سلامت انسان و پیشگیری از بیماریها تاثیر فراوانی دارد. ماهی حاوی ویتامینهای محلول در چربی (A,D,E,K) و همچنین انواع محلول در آب از قبیل گروه B و منبع خوبی از مواد معدنی مانند : مس، روی، ید، سلنیوم، آهن و فلوئور است.
اسیدهای چرب موجود در ماهی از نوع امگا -3 بوده و به عبارتی دارای چربیهای اشباع نشده خوبی بوده و عوارض ناشی از چربیهای اشباع شده را نداشته و در حفظ سلامتی بسیار مهم است. ماهی دارای كلسترول خوب از نوع HDL میباشد.
با پیشرفت علوم و افزایش آگاهی مردم، خوشبختانه مصرف ماهی رو به افزایش است و مصرف مكرر ماهی در برنامه غذایی باعث جلوگیری از بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی هایپر كلسترومی (كلسترول بالای خون) میگرن، دیابت، سرطانها، آلزایمر و غیره میشود.
مقدمه :
نوع تغذیه تاثیر مهمی در سلامت یا بیماری انسان دارد. همان گونه كه تغذیه صحیح میتواند انسان را از گزند بیماریها مصون نگه دارد و سلامت انسان را تامین كند تغذیه نامناسب نیز میتواند موجب ابتلای انسان به بسیاری از اختلالات ناگوار و مهلك شود.
گروهی از مواد غذایی كه تاثیر مهمی در سلامت انسان و پیشگیری از بیماریها دارند، ماهیها و آبزیان هستند. این مواد غذایی مفید كه دارای ارزش تغذیهای بسیار بالایی هستند، چنانچه به مقدار كافی یعنی هفتهای 2 تا 3 بار در برنامهی غذایی افراد گنجانده شوند. در پیشگیری از بسیاری از بیماریها و حتی كنترل و كمك به بهبود عوارض و اختلالات مختلف، اثرات مهمی خواهند داشت كه به اختصار در این مقدمه توضیح داده شده و در ادامه به بررسی اجمالیتر آنها میپردازیم.
امروزه ثابت شده است كه مصرف ماهی و آبزیان به علت داشتن اسیدهای چرب اشباع نشدهی خاصی به نام امگا -3، در پایین آوردن چربیهای نامطلوب خون مانند كلسترول تام، VLDI , LDL و تری گلیسرید تاثیر مهمی دارد، همچنین در حفظ تعادل فشار خون و نگه داری آن در حد مناسب موثر است.
چاقی یكی از اختلالاتی است كه بسیاری از افراد به آن مبتلا بوده و به علت عوارض ناگواری كه در پی دارد سلامت جامعه را دچار مخاطره میكند. ماهی به علت داشتن تركیبات خاصی، موجب تحریك اكسیداسیون چربی در بدن و در نتیجه كاهش تودهی چربی بدن میشود. بنابراین مصرف مداوم آن در برنامهی غذایی هفتگی به كاهش و نگهداری وزن متعادل كمك میكند.
- ماهی در بینائی موثر است و موجب افزایش قدرت بینایی میشود و این موضوع به خصوص برای بهبود اصلاح بینایی افراد سالمند كه دچار ضعف بینایی هستند اهمیت بسزایی دارد. تاثیر دیگری كه مصرف ماهی در سلامت انسان دارد این است كه در پیشگیری از عفونت موثر است؛ به این ترتیب كه با افزایش قدرت ایمنی بدن، انسان را در مقابل عفونت مصون نگاه میدارد.
- مصرف ماهی و آبزیان برای خانمهای باردار و شیرده نه تنها مفید است بلكه ضروری نیز هست زیرا این مادهی غذایی در رشد مغز و تكامل سیستم عصبی جنین و كودك شیرخوار موثر است، همچنین در تنظیم طول مدت بارداری تاثیر دارد و چنانچه خانمهای باردار در رژیم غذایی خود به مقدار كافی ماهی مصرف كنند موجب تعادل طول مدت بارداری آن خواهد شد. البته توجه به مصرف كافی و نه زیاد ماهی و خودداری از مصرف ماهیان شكارچی (احتمالا گوشتخوار) برای زنان باردار توصیه میشود.
اثر مهم دیگری كه ماهی و آبزیان در سلامت جنین دارند این است كه وزن جنین را به حالت متعادل نگاه داشته و در نتیجه موجب تعادل وزن نوزاد به هنگام تولد خواهد شد.
- ماهی و ابزیان با كاهش چربیهای نامطلوب خون و حفظ تعادل فشار خون به سلامت قلب و عروق كمك كرده و از اختلالات قلبی عروقی و سكتههای قلبی و مغزی پیشگیری میكنند.
- امروزه بیماری سرطان یكی از بزرگترین آمار مرگ و میر را در جهان به خود اختصاص داده، سرطانهای دستگاه گوارش، ریه، خون، استخوان، سرطان سینه در زنان، پروستات در آقایان و غیره در بین مردم شیوع زیادی یافته است.
جهت دریافت فایل خواص ماهی و میگو و اثرات امگا 3لطفا آن را خریداری نمایید