تحقیق توسعه شایسته سالاری در سازمانها
شایسته سالاری كه به مفهوم به كارگماری مناسب ترین افراد در متناسب ترین جایگاه ها در یك سازمان بیان می شود، در سازمانهای رشدیافته و یا در حال رشد بسیار بااهمیت و در میان مدیران این اهمیت بیشتر است.
دستیــابی به چنین امر مهم نیـاز به برنامـــه ریزی راهبردی در سازمانها و توجه عمیق به تغییرات داخلی و محیطی دارد، این میان بخش سیاستگزار جامعه یعنی دولت لازم است برای تحقق شایسته سالاری، آن را طی فرایندهای فرعی شایسته خواهی در سطح جامعه و سازمانها و در عمل شایسته شناسی، شایسته پروری، شایسته گماری و شایسته داری را توسط مدیران و متولیان بخش نیروی انسانی، پیاده نماید.
نزدیك به سه دهه است كه براهمیت و ارزش نیروی انسانی به عنوان ارزشمندترین سرمایه ها در سطح سازمانها تاكید می شود و امروز مدیران منابع انسانی براین باورند كه انتخاب و انتصاب افراد شایسته متناسب با جایگاه شغلی، این ارزشمندی را نمایان ساخته است.
پژوهشهای اخیر در مباحث منابع انسانی به این نتیجه رسیده اند كه آنچه در عمق فرایند جذب نگهداشت و پرورش منابع انسانی نهفته است، انتخاب و انتصابی است كه مبتنی بر شایستگی می باشد. اگرچه توجه به شایستگی كاركنان، قدمتی دیرینه دارد، اما از عمر عنایت علمی به شایستگی در كار و سازمان بیش از چند دهه نمی گذرد.
این متن فقط قسمتی از تحقیق توسعه شایسته سالاری در سازمانها می باشد.
جهت دریافت کل متن ، لطفا آن را خریداری نمایید.