گزارش كارآموزی شركت صنعتی كوشا پرسكاری در 17 صفحه ورد قابل ویرایش
تحقیق در مورد پرس:
هدف از پرسكاری:
هدف از پرسكاری تولید قطعات هم شكل و هم نوع و با اندازه های یكسان و ارزان قیمت در تیراژ بالا و در زمان كوتاه میباشد.
امروزه صنعت پرس بسیار پیشرفت كرده است و كارخانجات مختلف و بزرگ بسیاری از زمینه ساخت و تولید این دستگاه و استفاده از آنها برای تولید فعالیت دارند.
امروزه در تولید قطعات خودرو پرس حرف اول را می زند به نحوی كه میتوان بدون اقرار گفت كه در حدود 60 درصد تولیدات بوسیله پرس انجام میشود بدنه خودرو- دربهای خودرو- قالپاقها، قطعاتی در موتور خودرو و …
گاه پرسهای تولیدی آنقدر قدرت بالایی هستند كه اگر زیر آنها دارای فندانسیون بندی مناسب نباشد با لرزشهایی نظیر زلزله روبرو خواهند شد.
پرسها با توجه به تولید به دو دسته تقسیم میشوند یكی نیاز كلی بازار و دیگری سفارشی كه شركت خاصی میدهد.
شركت هایی كه مشغول ساخت دستگاه های پرس هستند این اصل را كه خیلی مهم میباشد در نظر می گیرند كه در پرس باید رعایت شود و آن اینكه هر چه میزان ایمنی پرس بالاتر باشد میزان تلفات نیروی انسانی كمتر میشود كه این عمل با نصب سنسورها (چشمها) در جلوی دستگاه میباشد كه با قرار داشتن دست در داخل پرس دستگاه به هیچ وجه استارت نمی خورد ولی با خارج كردن دست شروع به كار میكند البته این موضوع، كه رعایت نكات ایمنی و جان یك انسان به چه میزان مهم میباشد در كشور ما متأسفانه رعایت نمیشود به نحوی كه با خرید دستگاه اولین كاری كه میشود سنسورها و دولتی تایرها را از كار انداخته میشود تا میزان تولید در زمان كمتر بالاتر برود بدون توجه به جان نیروی انسانی را كه حرف اول تولید را می زند.
شكل 19-85- نمایش روش های مختلف اعمال نیرو در پرس
در مقابل پرس های مكانیكی، پرس های هیدرولیكی جابه جایی را با حركت پیستون ایجاد میكنند و محدودهی طول سیلندر (كه ممكن است تا 5/2 متر یا 100 اینچ باشد) طول حركت متغیر را برنامه ریزی كرد. فشارها با دقت بیشتر كنترل میشوند و تابع محل پیستون نیستند. سرعت را میتوان هم به صورت ثابت و هم به صورت متغیر برنامه ریزی كرد. از آن جا كه موقعیت تابع مقدار سیال است، تكرارپذیری تعیین موقعیت به خوبی مكانیكی نیست. پرس های هیدرولیكی تا ظرفیت های بیش تر از 50000 تن وجود دارند و برای كاربردهایی كه فشار یك نواخت در یك جابه جایی زیاد دارند (مثل كشیدن عمیق)، عملیات هایی كه نیاز به جابه جایی بسیار متغیر و مواردی كه مستلزم استفاده از نیروهای بسیار متغیر است، مناسبند. به طور كلی پرس های هیدرولیكی كندتر از مكانیكی هستند، اما برخی از آن ها تا 600 ضربه در دقیقه برای كارهای بریدن به كار گرفته میشوند. با استفاده از چند سیلندر هیدرولیك میتوان نیروی برنامه ریزی شده به پیستون اصلی وارد كرد و در عین حال نیرو و زمان بندی ورق گیر مجزا است.
انواع قاب پرس
نكته ی مهم دیگر در انتخاب پرس، نوع قالب آن است، زیرا ممكن است بر حسب شكل قاب پرس در شكل و اندازه ی قطعه كار محدودیت هایی ایجاد شود. جدول 19-3 نشان دهنده ی طبقه بندی انواع پرس ها بر حسب نوع قاب آنهاست.
امروزه از پرس های قاب قوسی كه قاب آن به شكل یك قوس است، به ندرت استفاده میشود. تنها مورد استفاده این گونه پرس ها در عملیات سكه زنی است كه نیروی محركه ی آن ها پیچی میباشد.
پرس شاخی نوعی پرس پشت باز قائم است كه به جای صفحهی كار یك محور قطور استوانه ای به نام «شاخ ؟؟» دارد تا بتوان با آن عملیات پرچ كاری، درز بندی، سوراخ كاری و غیره را بر روی قطعات منحنی یا استوانه ای كه بر روی شاخ قرار می گیرند (مطابق شكل 19-87) انجام داد. در نوعی از این پرس علاوه بر شاخ، صحفهی كار مسطح نیز وجود دارد كه در صورت نیاز با چرخاندن شاخ حول یك لولا و خارج ساختن آن از زیر قسمت متحرك پرس، از صفحهی كار مسطح استفاده میشود.
پرس كنگره ای به ویژه برای تولید فراورده های ورقی با تعداد زیادی سوراخ و شكاف به شكل ها و اندازه های مختلف مناسب است. این پرس نوعی پرس قاب شكاف دار تغییر یافته است كه در آن تعدادی سمبه و قالب بر روی دو صفحهی كنگره ای بالایی و پایینی نصب شده اند. این دو صفحه توسط چرخ دنده به هم مربوط هستند، تا در زمان كوتاهی با چرخاندن یك چرخ یا اهرم دو قسمت قالب موردنظر با هم در مقابل قسمت متحرك پرس قرار گیرند. در نوعی دیگر فقط از یك صفحهی كنگره ای كه مجموعهی قالب های پرس فرعی بر روی آن نصب شده اند، استفاده میشود.
پرس دیوار مستقیم دارای قابی شامل تاج، دو دیوار مستقیم، یك پایه و یك یا چند كشوی متحرك است دسترسی معمولاً از جلو و پشت است ولی غالباً شكاف هایی در دیوارهای جانبی وجود دارد كه از آنها میتوان برای تغذیه و برداشتن قطعه كار استفاده كرد. پرس دیوار مستقیم در شكل و اندازه های متنوع وجود دارد. این نوع قاب بیشتر برای پرس های هیدرولیكی و مكانیكی مخصوص و سنگین به كار می رود. امتیاز دیگر این پرس ها یكنواختی تغییر شكل كش سان و در تمام عرض قطعه است. برخلاف تغییر شكل زاویهای كه ویژگی پرسهای شكاف دار میباشد از این نوع پس در شكل 19-88 دیده میشود.
پرسهای مخصوص
برای انجام عملیات مخصوص انواع پرسهای خاص وجود دارند. پرس انتقالی دارای یك قالب گیر كشویی بلند است كه می توان چندین دست قالب پهلو به پهلوی یك دیگر بر روی آن نصب كرد. هر كدام از این قالب ها را می توان مستقلاًتنظیم نمود. قطعه ها خام به طور خودكار وارد قالب اول شده و پس از هر ضربه به وسیله مكانییمی كه در شكل 19-89 نمایش داده شده است، به طور خودكار و مرحلهای به محل قالب بعدی منتقل میشود. از این پرس ها میتوان برای عملیات بریدن،سوراخ كردن، شكل دادن، حذف زایدهها، كشیدن ،فلانژسازی، برجسته كاری و سكه زنی استفاده كرد. تولید قطعهای كه با انجام تعدادی از این عملیاتها صورت میگیرد در شكل 19-90 نمایش داده شده است.
در پرسهای انتقالی با استفاده ازیك پرس میتوان چندین عمل را انجام داد و در نتیجه به آهنگ های تولید بالا، انعطاف پذیری زیاد و كاهش هزینه ( همراه با كاهش نیروی انسانی، مساحت سالن، انرژی و تعمیرات) دست یافت. ازآنجا كه تولید معمولاً بین 500 تا 150 قطعه مشابه یا بیشتر در روز نیاز بوده و تولید هر قطعه مستلزم به عمل مجزا یا بیشتر باشد. معمولاًبهرهای بیش تر از 30000 قطعهی مشابه بین هر دو نوبت تغییر ابراز مطلوب است. در نیتجه پرس های انتقال در درجهی اول درصنایعی مانند اتومبیل و لوازم خانگی به كار میروند كه تعداد زیادی قطعات مشابه تولید میشوند.
پرسهای چهار كشویی یا چند كشویی كه در شكل 19-91 نشان داده شده است، فوق العاده انعطاف پذیرند. این پرس ها دارای چند صفحهی كشویی افقی هستند كه برای تولید قطعات ظریف و كوچك از سیم یا تسمه طراحی شدهاند. ماشین دارای 4 كشو (یا حركت) است كه با زاویه ی 90 درجه نسبت به هم قرار گرفته اند. ابزارها با بادامك كنترل می شوند و در یك چرخه ی تدریجی كار میكنند. ورق فلزی از روی توپ باز، و به طور خودكار وارد دستگاه میشود مكانیزم كار این دستگاه به صورت ترسیمی در شكل 19-92 نمایش داده شده است. با حركت ماده از چپ به راست، عمل صاف كردن، دو عمل متوالی پرس كردن، عملیات متعدد دیگر از چهار عمل سوراخ كردن، بریدن لبهای، خم كردن و قطع كردن به ترتیب در ایستگاههای مختلف پرس انجام میشوند. تسمه های فلزی تا پهنای 75 میلی متر (3اینچ) و ضخامت 5/2 میلی متر و سیم های تا قطر 3 میلی متر را در این گونه دستگاه ها شكل می دهند قطعاتی مانند لولا، اتصالات،گیره، تیغ صورت تراشی و از این قبیل را با سرعت بسیار زیاد با این دستگاه ها تولید میكنند.
دستگاه تغذیهی پرس
هر چند هنوز در خیلی از موارد قطعه را با دست در قالب قرار میدهند، ولی برای ایمنی بیشتر و افزایش تولید، استفاده از ابزارهای مكانیكی برای تغذیه رونق یافته است. هنگامی كه از تسمهی پیوسته استفاده می شود میتوان با كمك غلتكهای دوتایی كه در كنارههای آن نصب شدهاند قطعات را به صورت خودكار به دستگاهتغذیه كرد. در صورت استفاده از قطعات مجزا جابه جایی و تنظیم موقعیت به آنها روش های مختلف امكان پذیر است. مكانیزم به كارگر امكان میدهد كه قطعه كار را در سوراخ های جلوی صفحه قرار دهد سپس صفحه چرخیده و با هر ضربهی پرس قطعه كار را به محل مناسب بین سمبه وقالب قرار میدهد.
در مورد قطعات سبك میتوان مكانیزمهای تغذیهی مكشی، بستر ارتعاشی و انواع مشابه استفاده كرد. اگر حجم تولید زاد باشد ازبازوهای مكانیكی جهت گذاشتن مادهی خام زیر پرس و برداشتن قطعه از آن استفاده میشود در حال حاضر در صورتی كه مطلوب باشد، فناوری و تجهیزات لازم برای جایگزینی تقریباً هر نوع تغذیهی دستی وجود دارد.
آشنایی با ماشین پرس
برای تأمین نیرو و انرژی لازم جهت كارهای برشی- خم – فرم – كشش از دستگاههایی استفاده میشود كه بتوانند این عملیات را انجام دهند.
این ماشینها باید بتوانند تا حد امكان فرایندهای جانبی مثل برق گیری، بیرون اندازی این ماشینها براساس نوع ساختمان اسلاید و تعداد لغزندهها به عنوان مختلف تقسیم میشوند برای نام گذاری ماشین پرس از روش استاندارد GIC استفاده میشود.
بر این اساس دستگاههای پرس با یك حرف شروع میشود:
1- پرس تك عمله SSingle action
2- پرس دو عمله D Double action
3- پرس سه عمله T Tiriolo action
4- پرس خمیده (متحرك) Obiopen back
72 - 96 - 750 - S4
عرض میز طول میز منتاژ اسمی پرس تعداد ستونهای پرس
از جلو تا عقب از چب تا راست
طبقه بندی ماشین پرس
از نظر منبع قدرت پرس به سه دسته 1- پنوماتیك 2- مكانیكی 3- هیدرولیك تقسیم می شود.
عموماً از دو نوع مكانیكی و هیدرولیك استفاده می شود كه مزایا و معایب بصورت زیر میباشد:
1- در پرس هیدرولیك سرعت ماشین قابل كنترل و تنظیم است. 2- سرعت ونیروی ماشین در تمام كورس در پرس هیدرولیك ثابت است ولی در نوع مكانیكی سرعت و نیرو و در فواصل مختلف كورس متفاوت است.3- برای عملیاتی مثل فرم و كشش از ماشین هیدرولیك ولی برای برش از مكانیكی استفاده میشود. 4- سرعت پرس مكانیكی بالاتر از هیدرولیك است در بعضی از ماشینهیا پرس مكانیكی تعداد ضربات میتواند بالاتر از 400 بار در دقیقه باشد. 5- در پرس مكانیكی از قطعهی فلایول استفاده میشود كه برای ذخیره انرژی میباشد لذا در پرس مكانیك از موتور كوچك استفاده میشود ولی در پرس هیدرولیك موتور دو برابر نیم بزرگتر میشود. 6- در پرس هیدرولیك تنظیم طول كورس در هر محدوده به راحتی انجام میشود و با میكروسوئیچ ولی در پرس مكانیكی در محدوده و رنج بخصوصی تنظیم میشود.
از نظر ساختمانی در پرس هیدرولیك از یك سیلندر و پیستون قوی استفاده میشود كه با یك مدار هیدرولیكی بارونی كار میكنند ولی در مكانیكی دور یك موتور توسط مكانیزم مختلف مثل میل لنگ و پیچ تنظیم استفاده میشود و برای ذخیره انرژی نیز از فلایول استفاده میشود كه مقدار انرژی دخیره شده از فرمول ذیل استفاده میشود.