بازاریابی کروی
چكیده :
در متون بازاریابی موضوع همیشگی و مورد بحث این است كه شركت ها نه تنها باید به نیازها و خواسته های مشتریان خود ، بلكه به خواسته ها و نیازهای مشتریان مشتریانشان نیز توجه كنند و از این موضوع به عنوان مفهومی از بازاریابی یاد شده است كه هدف آن ایجاد و احیای مجدد مفهوم بازاریابی در ورای سطوح سنتی یعنی ، تولید كنندگان ، عرضه كنندگان ، عمده فروشان ، خرده فروشان ، مشتریان و مصرف كنندگان در كانال های بازاریابی است .
تلاش تحقیقات آتی باید بیشتر صرف ایجاد پلی بین سطوح روشن و آشكار خط مشی های آغازین و پایانی كانال های بازاریابی باشد كه در این رابطه باید اقتصاد و عوامل بوم شناختی در نظر گرفته شود.
مقدمه :
در سال های پایانی 1940 كارایی تولید عامل ضروری برای دستیابی به حفظ عملكرد خوب در عملیات تجاری موفق در بازار محسوب میشد . در دهه 1950 محققان بازاریابی این بحث را مطرح كردند كه شركت ها باید توجه بیشتری به نیازها و خواسته های مشتریان داشته باشند و این راهكار بنیادی اغلب به عنوان مفهوم بازاریابی شناخته شد كه یكی از مشهورترین ومهمترین دیدگاه هایی است كه در آثار بازاریابی تاكنون پدیدار شده است. Mckitterick عنوان می كند : مهم ترین وظیفه و مهارت بازاریابی این نیست كه مشتری را به انجام عملی كه در راستای منفعت شركت است وادار كنیم ، بلكه باید در انجام كاری كه در راستای منافع مشتری است ، مهارت داشته باشیم . پس مفهوم بازاریابی به این معنا است كه نیازها و خواسته های مشتری باید هدف هر فعالیت و فرآیند بازاریابی باشد. در آن زمان توجه به خواسته های مشتری نوعی تغییر اساسی در دیدگاه های جاری مدیریتی محسوب می شد و دیگر محققان آن زمان نیز با این نظریه موافق بودند . به عنوان مثال Keith نتیجه گیری كرد كه توجه ما از مسئله تولید به مشكلات بازاریابی تغییر كرده است و می توانیم از محصول خود ، كالایی كه مشتری میخواهد را بسازیم و این فرآیند از عملكرد شركت تا بازار را شامل میشود . احیای مجدد مفهوم بازاریابی با پدیده ای به نام نزدیك بینی بازاریابی نزدیك ، توامان است . Levitt معتقد است از آنجا كه موقعیت فعلی بسیار سود آور است ، بازاریابان این واقعیت را نادیده می گیرند كه تغییراتی كه دربازار صورت می گیرد ، نیازمند توجه عمیقی است . مفهوم نزدیك بینی بازاریابی نیازمند گسترش مفهوم بازاریابی است . مفهوم آمیخته بازاریابی از دیدگاه های معاصر و جدید است كه به وسیله دیگر محققان بسط یافته است و دیگر جنبه های كاربردی آن ، مثل محصول ، توزیع ، فروش را توضیح می دهد . در دهه 1990 دیدگاه مشتری مداری و استفاده از كانال های مشتری محوری در صنایع خودروسازی واژه درست و به موقع (JIT) به كار گرفته شد ، در حالیكه در صنایع منسوجات وخرده فروشی اصطلاح واكنش سریع وبهترین پاسخ به مشتری به منظور افزایش هماهنگی در عملكرد به كار گرفته شد . براساس این دیدگاه مشتری در نقطه شروع دیده میشود و نه در پایان خط Steudeland Desrulle عنوان كرد كه در كلاس جهانی بودن به معنای قابلیت عرضه محصولات در بازار ، با كیفیت مطلوبتر و ارزش بیشتر علاوه بر رقابتی بودن است . لذا با توجه به مفهوم فعلی ، موثر بودن بازاریابی ، در دنیای بازاریابی است و علیرغم گستردگی شناخت مفهوم بازاریابی هنوز هم از گویایی كاملی در بیان یكپارچگی ، دوام و چرخه كامل كانال های بازاریابی در گذشته – حال – آینده ناتوان بوده است وبه سطوح مشخصی از كانال های بازاریابی محدود شده است وسعی بر شناسایی كانال های جدید ندارد . لذا واژه مفهوم بازاریابی كروی ابداع شد و هدف آن تجدید حیات مفهوم بازاریابی با بهره گیری از پیوند سطوح پایین و بالا و پیوند مجدد سطوح قبلی و بعدی كانال های بازاریابی است .
جهت دریافت فایل بازاریابی کروی لطفا آن را خریداری نمایید